Francouzská kuchyně

Kuchyně francouzů se stala populární po celém světě z mnoha důvodů. Nepřekvapí nikoho z nás, když Francouze směle prohlásíme za vyhlášené gurmány. Díky své ideální poloze, v podnebí mírného pásu na břehu několika moří, se ve francouzské kuchyni zpracovává pestrá paleta vybraných surovin.

 

Významnou část stravy zde tvoří dary ryby a dary moře, které se upravují na mnoho způsobů. V jídelníčku každého Francouze nesmí chybět ani celá řada mas, taktéž upravená na mnoha způsoby. Zajímavostí je, že ač zdejší kuchyně zná vepřové maso, příliš se zde z něho nevaří. Oto větší zastoupení mají masa telecí, hovězí, skopové, jehněčí či kuřecí. Maso vždy doprovází mnoho zeleniny, ať již jako rozličně připravená příloha nebo jako salát. Mezi další pochoutky, které proslavila francouzská kuchyně, jsou například lanýže. Dnes je také velice známé a oblíbené flambování, což je příprava jídla podléváním alkoholem, který se zapálí a odhoří. Když už jsme u alkoholu, kdo by neznal kvalitní francouzská vína a koňaky.

Předkrmy

Předkrm musí být hlavně lehký, aby se rozplýval na jazyku. Doplnit překrm lze o jemný bílý chléb či nespočet variant na zeleninové saláty. Jmenujme například paštiky, teriny (především z kachních jater), mušle nebo raky.

Polévky

Polévky se zde připravují velmi pestré, nesmí zde chybět aromatický sýr, který se pozvolna v polévce roztaví. Zelenina se připravuje na plátky, aby se dosáhlo jemnosti podávané polévky, kterou dotvoří přimíchaná smetana. Z kuchyní francouzů se do celého světa proslavily humrové nebo rukolové polévky. Tou nejznámější polévkou je určitě pravá francouzská cibulačka.

Hlavní chody

Hlavní chod se neobejde bez přidané zeleniny nebo nám dokonce zelenina tvoří dominantu podávaného pokrmu. Převážná část jídel je podávaná na sladký způsob. Známá je pečená kachna s pomeranči a jablky, provensálská rajská jablíčka či bramborové pochoutky jako galetka.

Dezerty

Zákusek slouží k dotvoření chuťové extáze, kterou po celou dobu prožívají chuťové buňky. Mezi oblíbené pochoutky patří hrušky, ostružiny, melounové pyré, jahodové krémy, mrkvové dorty. V mnoha dezertech také najdete ořechy, hrozinky.