Řecká kuchyně

Řecko je zemí vznešených starobylých měst a malých horských vesniček. Řecká kuchyně je jednou z nejstarších kuchyní na světě a je stejná jako samotné Řecko: velmi jednoduchá, zdravá, pestrá, plná života, voní sluncem a bylinkami. Ve spojení s Řeckou kuchyní si většina z Vás vybaví například Gyros, moussaka, skordaliu nebo keftdekiu. Z nápojů vám zajisté neuteče velmi kvalitní víno, které pochází ze všech krajů této nádherné země. Mezi ty nejkvalitnější značky můžeme zařadit Archanes, Peza, Sitia a Daphnes. Mezi alkoholické nápoje bychom mohly vyjmenovat například Metaxu nebo Řecké pivo Mythos. Nechybí zde ani vynikající mořské plody, které mají Řekové stále čerstvé. Obyvatelé řecka si na přípravě jídla dávají velmi záležet, neboť považují jídlo za jednu z nejdůležitější součást života.

Na řeckých stolech naleznete neuvěřitelné pochoutky veselých barev a omamných vůní. To vše však vychází jen a jen z nabídky řeckých hor, sadů a moří. Řecká jídla jsou velmi sezónní, nikdy nedostanete to, co se právě nerodí. Všechno se jí až v ten pravý čas. Řečtí kuchaři si dávají na tvorbě pokrmů opravdu záležet, tudíž se Vám nikdy nestane, že byste se dosyta nenajedli takových specialit, jakými jsou právě ty Řecké.

Řecké pochoutky

Řeckých pochoutek najdeme celou řadu. Povídat bychom si o nich mohli celé hodiny. Představme si alespoň ty nejznámější.Gyros je nejpravděpodobněji nejznámější jídlo v řecké kuchyni. Toto slovo sice označuje koření které, dodává masu tu správnou chuť, avšak gyrosem se nazývá již celé hotové maso udělané s daným kořením, které je opékané na rožni. Gyros se dělá v převážně většině z vepřového masa, občas si vídá i gyros z masa skopového. Ke gyrosu se podávají nejčastěji hranolky s omáčkou tsatsiki, celý talíř je pak bohatě dozdoben zeleninovou oblohou. V jiné variantě najdete gyros v arabském chlebu (pitě). Moussaka je nákyp s baklažány s mletým masem. Peče se v troubě a po vytažení z trouby se zalívá hustou bešaelovou omáčkou a nakonec ochutí skořicí. Souvlaki jsou kousky jehněčího masa nebo vepřového masa, které jsou navlečené na špejli. Souvlaki mají opravdu výbornou chuť, turisté z celého světa si tento pokrm oblíbily a téměř každý jej při návštěvě Řecka neopomene vyzkoušet. Skordalia je bramborové pyré s olejem a s větším množstvím česneku. Keftedakia jsou karbanátky ze skvělého hovězího masa.

Hlavní jídla

Mezi nejoblíbenější hlavní chody v Řecké kuchyni patří již zmíněný Gyros, Moussaka, Souvlaki, Skordalia, Keftedakia ale také mnohé další. Tzazika je rovněž velmi oblíbené hlavní jídlo dne, je to porkm z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku, jehož samotná hlavní kapitola je tvořena dary moře. Dary moře jsou v Řecku opravdu excelentní. Můžeme zde ochutnat grilované či vařené ryby, raky, langusty, krevety a chobotnice, ty nabízí veškeré Řecké restaurace.

Řecké moučníky

Po každém jídle je v Řecku typické dát si nějakou laskominu, tudíž moučník. Typickým řeckým moučníkem je katani. Jedná se o závitek s ořechy a sirupem. Velikou pochoutkou je také galaktoboureko což jsou krupicové koláčky s lískovým těstem a sirupem. Velká většina zahraničních turisů doporučuje okusit loukoumades, je to pečivo z kynutého těsta s medem a skořicí.

Řecká vína, alkohol a jiné nápoje

Řecko je místem bohů,  a tak můžeme zmínit Dionýse, patrona vína. Není divu, že řecká vína patří mezi nejlepší vína na světě. Víno se pěstuje ve všech koutech této malebné země. Mezi nejznámější vína původně patřily produkty z ostrovů Chios a Thassos. Dnes se světově proslulá vína produkují po celé zemi. Řecká vína se dělí do čtyř hlavních kategorií. V první se nacházejí moky, u nichž převládá důležitost původu. Ve druhé kategorii jsou vína z méně známých oblastí, ale stoprocentní kvality. Do třetí kategorie patří místní vína a do čtvrté stolní vína. Neohrnujte nad čtvrtou kategorií nos, protože i tato vína jsou velmi lahodná. Vína: Zitsa, Amytaio, Goumenisa a Naousa, Chalkidiki Playies Melitona, Anchialos, Rapsani, Kantza Mantinia a Nemea a mnohé další. Velký počet vín pochází přímo z řeckých ostrovů. Pokud jste milovníci ostřejšího pití zajisté Vás uspokojí velmi chutné alkoholické nápoje se základní složkou anýzu. Mezi nejznámější alkoholické lákadla patří Metaxa, což je zlatavý, medově chutnající brandy, která se označuje hvězdičkami. Čím více hvězdičková je, tím je lepší. Pivu Řekové příliš neholdují, nejznámější místní značkou je pivo Mythos, které chutná podobně jako lehká Plzeň. Mezi ty nejznámější nealkoholické nápoje v Řecku můžeme zařadit džusy, ty se připravují nejčastěji před očima zákazníka. Takže jsou tzv. „fresh“ čerstvé. Řecká káva je rovněž velmi oblíbená, například frappe, což je ledová káva, kterou číšník dělá zvláštním způsobem tak, že ji šlehá. Pokud si objednáte Sketo, pak věřte, že dostanete kávu bez cukru.

Koření

Gyros je samozřejmě jeden z nejznámějších řeckých pokrmů, ale u nás jej dostanete i jako koření, kterým výborně ochutíte skopové, jehněčí, vepřové, grilované a mleté maso, kuře, králíka, ryby, těstoviny, zeleninové pokrmy nebo rizoto - pokud jste jej u nás ještě nevyzkoušeli, neváhejte, neboť je to jedna z našich nejprodávanějších směsí. Dobromysl v Řecku nazývaná Rigani je koření, bez kterého se řecká kuchyně neobejde, používá se téměř všude, na telecí, jehněčí, skopové, hovězí, vepřové, ryby, mletá masa, saláty, omáčky, polévky, bramborové pokrmy a zeleninu. Máta neboli Diosmos v Řecku patří k nejoblíbenějším kořením, kdy se přidává do masitých, zeleninových jídel a často se kombinuje s oreganem a zelenou petrželkou. Rozmarýn neboli Dendrolivano v Řecku hojně roste po celé zemi a nejčastěji se jím ochucuje rožněné jehněčí, ragú, drůbež, cukety a rajčata. Oblíbený a používaný je také tymián, který se kromě vaření vkládá do keramických nádob s olivami, aby dostaly aromatický nádech - použijte jej do mletých mas, na ryby, sýry, polévky, saláty, luštěniny.