/header.png

Italská kuchyně

Ve spojení s italskou kuchyní si jistě každý vybaví především těstoviny. Však jich také italská kuchyně zná více než 400 druhů. Italská kuchyně se však nestala proslulou pouze díky těstovinám, může nám toho totiž nabídnout mnohem více. Těšit se můžeme na různé druhy mas, ryb, zeleniny upravené na mnoho způsobů, zmrzliny (která je považována za nejlepší na světě), dezerty a samozřejmě také pizzy a mnoho dalších pochutin, které nám může italská kuchyně nabídnout.

Italům bychom mohli závidět jejich celý kulinářský den. Vždyť mnoho z nich začíná svůj pracovní den tím, že se staví v některé kavárničce, které lemují nejznámější ulice italských měst, a dopřejí si „Cappuccino e dolce“, neboli kávu a pečivo, nejčastěji pak croisant. Hlavním chodem je pak pro každého Itala oběd. Většinou si jej dopřejí v rodinném kruhu nebo s přáteli. Zásadně se u ní nespěchá a není problémem dopřávat si oběd klidně dvě hodiny. Italové nemusí nikam spěchat, protože uznávají siestu a tak se v poledne zavřou všechny obchody a jde se za rodinou na vydatný oběd. Ten je složen z několika chodů a plně tak nahradí jen malou snídani, kterou svůj den začali. Slavnostnější oběd zvaný il pranzo začíná vždy aperitivem. Následuje lehký předkrm (antipasto), po kterém se podává tzn. il primo, což jsou povětšinou těstoviny, výjimečně pak polévka. Následuje il sekondo, což je hlavní chod. Nabízí rybu či maso, většinou telecí nebo kuřecí. Vždy doprovázeno různou zeleninou, jako příloha je nejčastěji bílý chléb, který se podává a přikusuje takřka ke všemu. Méně pak jako přílohu Italové používají brambory, rýži ještě méně, ta své uplatnění najde především v podobě rizota. Tečku za celým obědem zařídí sladký dezert, zmrzlina případně ovoce a také sýr (formaggio). Večeře se díky odpolední siestě posouvá na pozdější dobu, než je zvykem u nás. Večeře, neboli la cena je jednodušší než oběd, zprostředkuje jí pizza, ryba nebo zeleninové jídlo.


Ke každému jídlu se v Itálii podává víno, což jistě nemusíme nikomu říkat. Nejslavnější italská vína bývají v typických lahvích fiasco, opletených slámou. Itálie má mnoho světoznámých vinařských oblastí, odkud pochází ta nejlepší vína světa. Mezi nejznámější oblasti pak patří: Abruzzo, Friuli, Marche, Piemonte, Sicilia, Toscana, Umbria, Veneto. Italové své víno rozdělují podle barev na: Bianco, Rosato, Ciaretto, Rosso a podle stupně sladkosti na: Asciutto (velmi suché), Seco (suché), Abbocato (mírně sladké), Semi-seco (polosuché), Amabile (sladké) nebo Dolce (velmi sladké).

Italská kuchyně podrobněji

V Itálii se vaří různými způsoby, především podle oblasti, ve které se nacházíme. Každá oblast Itálie pěstuje své specifické plodiny, které se pak promítnou do způsobu vaření v kuchyni.  Mohli bychom tak ochutnat nejméně tucet regionálních kuchyní po celé Itálii. V principu se ale rozděluje na tři hlavní oblasti: severní, střední a jižní. Základní kámen italské kuchyně však můžeme najít všude. Je jím především čerstvost, přirozenost, lehkost a nekomplikovanost jídel. Italská kuchyně používá celou řadu bylinek (šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další), nejvíce pak italskou kuchyni provoní bazalka.

Předkrmy – antipasti

Předkrmy se servírují na začátku každého italského oběda, jakmile strávníci ochutnají aperitiv. Jako předkrm se většinou podává sýr, především pak mozarella, v doprovodu s čerstvou zeleninou, rajčaty, paprikou nebo salátem. Někdy můžeme také ochutnat plátky šunky nebo plody moře opět v doprovodu zeleniny. Oblíbené jsou také kapary.

Polévky

Polévky v Itálii nepatří mezi hlavní taháky, i přesto se však několik z nich proslavilo. Zmínit můžeme například polévku Acquacotta, která pochází z Toskánska. Jde o velmi hustou polévku, většinou ostřejšího rázu, ve které najdeme mnoho zeleniny (rajčata, papriku, celer, mrkev) a sušené houby. Při servírování polévky se do talíře přidá také vařené vejce. V jídelníčku Italů můžeme najít především mnoho rybích polévek nebo polévek s mořskými plody.

Hlavní jídla

Hlavní chod obstarává většinou maso. Nejvíce používaná masa, telecí a kuřecí, se připravuje vařením, dušením nebo grilováním. Vždy jej doprovází dostatek zeleniny a jako příloha slouží bílý chléb nebo brambory. Vzhledem k tomu, že Itálie je přímořským státem, často můžeme v jídelníčku objevit rybu nebo mořské plody. Ryby se smaží a grilují. Přidává se nejrůznější koření a pro dodání té pravé chuti také citronová šťáva. Velmi oblíbené jsou také plody moře, které se připravují na nejrůznější způsoby. Pochutnat si tak můžeme na ústřicích, krabech, langustách, humrech, sépiích nebo třeba chobotnicích.

Dezerty

Sladkou tečkou za jídlem je vždy dezert. V Itálii se můžeme těšit na domácí zmrzlinu nebo některý ze sladkých moučníků. Mezi nimi je pak nejslavnější Tiramisu. To pochází z Toskánska, ze kterého se doslato až do Florencie, kde se stalo v průběhu 19. Století velmi oblíbenou pochoutkou. Odtud se v pozdější době rozšířilo do Anglie, Ameriky a pak také celého světa. Název Tiramisu pochází z italštiny, jeho základem je sýr Mascarpore, vaječné žloudky, cukr, silné espresso, máslo a kakao. Pokud jste spíše na zmrzlinu, pak nenajdete lepší než právě tu italskou. Však za ní jezdí turisté z celého světa. Pravá italská zmrzlina má smetanově krémovou chuť.

Pizza

Pizzu můžete vidět v různých variacích po celém světě. Ta pravá italská se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Základ tvoří rajčatové sugo, na které přijdou další přísady. Vždy se používá hodně zeleniny a především sýra. Hlavně kvůli sýru se nedá pravá italská pizza srovnat s ostatními, na kterých jsou většinou používány různé náhrady italských sýrů. Mezi nejoblíbenější sýry patří mozarella, gorgonzola nebo parmezán.

Těstoviny - pasta

Italské těstoviny patří bezpochyby mezi ty nejkvalitnější na světě. Odpovídá tomu jejich obliba. Po celé Itálii je rozšířeno více než 400 druhů těstovin (jmenujme alespoň ty nejznámější: Špagety, Tortellini, Orecchiette, Ravioli, Tagliatelle, Fusilli, Cavatelli, Strascinati, Farfalle, Maccheroni, Lasagne, Lagane, Manate, Ravioli, Gnocchi, Pizzoccheri, Bucatini, Penne). Vyrábí se z vody a semolinové mouky. Vyrábí se však také vaječné těstoviny, které jsou o něco kvalitnější, pokud samozřejmě opomeneme čerstvé těstoviny, které jsou nejlepší. Ty vůbec nejlepší těstoviny pak určitě hledejte v jižní Itálii, kde si je lidé často připravují sami doma.

Abychom Vám mohli představit celou italskou kuchyni, potřebovali bychom nespočet dárkových košů, ve kterých byste ji mohli postupně ochutnávat. Dovolte nám tedy nabídnout alespoň ty nejznámější suroviny, které by měl ochutnat opravdu každý, protože jsou tím základním kamenem kulinářského požitku z Itálie.

Viva Italia. Bon appetit!